Spørgsmål og svar vedr. ny affaldsordning 2022

Her finder du svar på nogle af de spørgsmål, som vi ofte modtager. Har du et spørgsmål, som du ikke finder svar på, så kontakt os på forsyning@hnf.dk

Affaldssortering

  • Skal jeg sortere i 10 faktioner eller er det frivilligt?

    Der er benyttelsespligt til ordningen og det er derfor obligatorisk for alle. Du kan derfor ikke vælge en eller flere beholdere fra.

    Husk at alle beholdere ikke nødvendigvis behøver at stå i indkørslen. Har du pladsproblemer eller generer det dig at skulle have fire beholdere stående samme sted, kan du med fordel stille en eller flere længere inde på grunden og kun stille den frem inden tømmedagen. Er du bange for at glemme at stille frem, kan du med fordel tilmelde dig vores sms-ordning for påmindelse.

    Se hvordan du tilmelder dig i spørgsmålet ”Hvordan tilmelder jeg mig sms-ordningen?”

  • Er det muligt at beholde en eller flere af de gamle beholdere når man har modtaget de nye?

    Ja. Du må gerne beholde en eller flere af de gamle beholdere hvis du fx vil bruge den til opbevaring, regnvand eller andet. Dog vil de, når den nye ordning træder i kraft, ikke længere blive tømt af Forsyningen.

    Nærmere info om hvad du skal gøre hvis du vil beholder din gamle spand, vil komme ud når vi nærmer os udrulning af de nye beholdere.

  • Hvad dækker naboordningen over?

    Naboordningen gælder kun for sommerhuse og kun for huse der deler skel. Du og din nabo skal være enige om at dele beholderne og hvor de skal stå.

    Hvis I er enige om at det bedste for jer er at dele beholderne, så kontakt os på nyaffaldsordning@hnf.dk

  • Hvad er kørefast underlag?

    Kørefast underlag er fx fliser, asfalt eller faststampet grus. Derudover er det vigtigt at adgangsvejen er jævn og uden huller, trin eller stigninger på over 10 %.

  • Hvad er størrelsesforholdene i de opdelte beholdere?

    Opdelingen i de todelte beholdere er som følger: Rest/mad 60/40 og papir/metal 60/40.

  • Hvor henvender jeg mig, hvis jeg ikke kan finde svar på hjemmesiden?

    Du kan henvende dig til os på nyaffaldsordning@hnf.dk

    Vi arbejder løbende på at opdatere hjemmesiden med de spørgsmål vi oftest får fra vores kunder.  

  • Hvor meget fylder mine fire nye affaldsbeholdere på min grund

    Hver ny 240 liters beholder fylder 60 cm i bredden, 75 cm i dybden og 110 cm i højden.

    Standpladsen til de nye beholdere skal derfor måle ca. 290 – 300 cm i indvendigt længdemål og 75 cm i indvendigt dybdemål, så der er lidt manøvreplads til skraldemanden.

  • Hvor må mine nye affaldsbeholdere stå?

    Der må være maksimalt 10 meter fra skel til den fjerneste beholders nærmeste hjørne, set fra skel.

    Ønsker du at stille beholderne et andet sted på grunden, kan du stille beholderen/beholderne frem inden kl. 06.00 på tømmedagen. Med den nye ordning bliver du i øvrigt tilbudt SMS-påmindelse dagen før tømmedagen. Chaufføren stiller beholderen tilbage til samme placering.

    Hvis du har en såkaldt koteletgrund, må du stille dine affaldsbeholdere længere inde på grunden end 10 meter. Kontakt gerne Forsyningen, hvis du vil være sikker på at gøre det rigtigt.

  • Hvor rent skal affaldet være? Skal jeg for eksempel vaske plastbægeret til yoghurt og metaldåsen til makrelsalat, inden jeg afleverer det?

    Nej, du skal ikke vaske tingene af, men du må gerne tørre dem af med køkkenrulle eller avispapir. Hvis du vender bunden i vejret, og der ikke falder noget ud, er både yoghurtbæger og makreldåse rene nok til at blive genanvendt.

    Unødig afvaskning giver ringere eller ingen miljøfordele.

  • Hvor tilmelder jeg mig storskraldsordningen?

    Tilmeld dig og læs mere om ordningen her.

  • Hvor tit bliver mine beholdere tømt?

    Beholderne vil blive tømt som følger

    • Rest/mad hver 2. uge
    • Plast og mad- & drikkekartoner hver 4. uge
    • Pap hver 4. uge
    • Papir/metal hver 10. uge.
  • Hvordan skal jeg sortere mit affald?

    Læs mere om de forskellige fraktioner her.

  • Hvorfor er der ikke ’glasaffald’ med i de nye affaldsbeholdere?

    Halsnæs har allerede en meget høj indsamling af glasaffald - så stor, at den ikke forventes at blive højere, selv om der indsamles ved husstanden. Derudover påvirker det arbejdsmiljø og det larmer, når det indsamles.

    Derfor kan du fortsat aflevere glas på genbrugspladsen og i flere kuber rundt omkring i kommunen, blandt andet ved boligforeninger og indkøbscentre.

  • Hvorfor er det så vigtigt at sortere madaffald?

    Madaffald indeholder både energi og næringsstoffer. Efter at du har sorteret madaffaldet fra, bliver det kørt til et anlæg, der producerer biogas af det samt en næringsholdigt restprodukt, der virker som gødning på markerne.

    Biogassen kan bruges i gaslastbiler, til boligopvarmning eller til at producere energikrævende mineraluld og dermed imødegå klimaudfordringerne. Genanvendt madaffald sparer simpelthen fossilt CO2-udslip.

    Det næringsrige restprodukt indeholder blandt andet fosfor, som er en betingelse for at planter kan få rodnet. Fosfor er et gødningsstof med begrænset forekomst i verden, så jo mere der kan genbruges, jo bedre.

  • Hvorfor kan plastaffald blandes sammen derhjemme, når det skal sorteres i blød og hård plast på genbrugspladsen?

    Det er for at gøre det nemt for borgerne, der hvor I bor. Genbrugspladsen har mere plads og kan vejlede i sortering og derved få en bedre afregning for plasten – plastaffaldet er nemlig mere værd, hvis det sorteres i hård og blød plast. Der må desuden ikke afleveres plast med madrester på genbrugspladsen.

    Antallet af affaldstyper, og dermed antallet af affaldsbeholdere, er en afvejning af mange forhold. Hvis der skulle være hjemmesortering af både blød og hård plast, ville det kræve endnu en beholder udenfor, altså i alt fem.

  • Hvorfor skal der sorteres mere herhjemme, når mit barns skole ikke sorterer i de samme affaldstyper?

    Det er meningen, at alle i Halsnæs skal sortere i de samme affaldstyper. Så hvis de ikke allerede sorterer på samme måde på skolen, kommer de til det senere. Opstarten af udvidet affaldssortering kommer formentligt lidt senere i gang på skoler og andre institutioner af praktiske og planlægningsmæssige hensyn.

  • Hvornår får jeg tømt mit affald?

    Det kan du se ved at slå op her.

  • Hvornår starter den nye affaldsindsamling?

    Vi forventer at den nye ordning går i gang i løbet af 3. og 4 kvartal 2022. Alle borgere får direkte information i god tid inden i e-Boks.

  • Jeg er ny kunde, hvilken affaldsløsning skal jeg have?

    Læs mere om vores ordninger her.

  • Jeg er udgået for bioposer, hvad gør jeg?

    Du skal binde en pose rundt om håndtaget på din beholder, så vil skraldemanden lægge en ny rulle næste gang han kommer forbi.

    Du har også selv mulighed for at hente nye bioposer gratis på genbrugsstationerne.

  • Jeg har et sommerhus og vil gerne have tømt hele året

    Såfremt du har et sommerhus i zone 2, kan du vælge om du vil have tømt hele året eller kun om sommeren. 

  • Kan jeg afmelde min affaldsløsning?

    I kommunens affaldsregulativ er eneste grund til at nedtage renovationen nedrivning af huset eller at det blot er en tom grund med skur/garage.

    Det betyder at alle husstande i kommunen er tilmeldt renovation, også selvom huset ikke benyttes i længere perioder.

  • Kan jeg få besked inden afhentning af affald?

    Ja. Med vores affalds-app Perfect Waste kan du få besked inden vi henter dit affald.

    Læs mere her

  • Kan vores sommerhus-/rækkehusområde få en fællesløsning med en affaldsø i stedet for de mange beholdere ved hvert hus?

    Ja, I har mulighed for at etablere en fællesløsning i samarbejde med Halsnæs Forsyning.

    Det kræver at:

    1. I selv finder et areal til en ’affaldsø’ og at Forsyningen godkender det.
    2. I selv vedligeholder og passer arealet.
    3. I er mindst fire husstande, som går sammen.

    I sommerhusområder har man også mulighed for at være to naboer, der går sammen om at deles om de fire beholdere.

  • Mælkekartoner og plast skal i samme beholder, men er mælkekartoner ikke lavet af pap?

    Mælkekartoner og andre drikkekartoner er lavet af både plast og pap. I udlandet kan man flere steder genanvende både plasten og papfibrene.

    I Danmark er det muligt i dag mekanisk at adskille plastaffaldet fra kartonerne, så derfor kan du roligt lægge dem i samme affaldsbeholder.

  • Skal jeg bygge køkkenet om for at få plads til en masse nye sorteringsbeholdere?

    Du kan få nem sortering i både helårs- og sommerhus på flere måder.

    Ved opstarten af den nye indsamlingsordning får alle en lille beholder til sortering af madaffaldet inde i køkkenet. Derudover kan du hente en lille spand til sortering af det tørre affald, hvis du har brug for sådan en. 

    Denne spand kan du for eksempel hænge på skabslågen under køkkenvasken og her midlertidigt lægge tørre fraktioner, som er drikkekartoner, plast, metal, pap og papir. Når du tømmer den, sorterer du nemt færdigt ude ved beholderne.

    Sommerhuse har hidtil kun haft en affaldsbeholder udenfor til restaffald, dvs. ’det hele’, så her er situationen lidt en anden. For at lave nem sortering kan du også her bruge spanden til madaffald og den anden spand til de tørre affaldstyper. Din gamle beholder eller affaldspose kan så bruges til restaffald. På den måde får du nem håndtering af syv-otte affaldstyper - i tre beholdere indenfor.

    Derudover findes mange fine sorteringsbeholdere på markedet, både til nye køkkener og til placering i eksisterende. Det er selvfølgelig helt frivilligt, om du vil benytte de udleverede indendørsbeholdere eller om du vil indrette dit eget system med op til 10 beholdere.

    Hvis dit rækkehusområde, sommerhusområde eller etagebebyggelse får/har en fællesløsning, altså fælles udendørs affaldsbeholdere, vil det nok være nemmest med en indendørs beholder til hver affaldstype, så du kan medbringe poserne på gåturen med hunden - eller køreturen til byen.

  • Skal jeg sortere i 10 fraktioner - eller er det frivilligt?

    Miljøstyrelsens bekendtgørelse samt Halsnæs Kommunes affaldsregulativ foreskriver at alle har ’benyttelsespligt’ altså skal sortere eget affald, hvadenten det er borgere i private hjem, institutioner eller virksomheder.

    For husstande i Halsnæs, både helårs- og sommerhuse, gælder den nye indsamling og sortering fra og med d. (dato) og herefter skal der sorteres. Hvis en borger ikke sorterer rigtigt, vil det blive bemærket af først skraldemanden, der så vil reagere med påsatte ’hængere’ på beholderen. Modtageanlæggene vil også reagere, hvis for eksempel madaffaldet er fuldt af papir, metal og plastik.

    De ekstraomkostninger, der kan blive pålagt en forsyning eller kommune for at aflevere sammenblandet affald, kan i sidste ende havne hos den enkelte affaldsproducent.

    Det nemmeste er bare at sortere sit affald korrekt og bruge de indsamlingssystemer som Halsnæs stiller til rådighed.

  • Skal jeg sortere i 10 typer affald - eller er det frivilligt?

    Der er såkaldt benyttelsespligt til den nye affaldsindsamling i 10 affaldstyper. Det gælder alle kommuner i Danmark, ikke kun Halsnæs. Der er dog forskel på, hvornår alle kommuner er klar til at sortere 10 slags affald.

    Alle skal altså sortere eget affald, hvad enten det er borgere i private hjem, institutioner eller virksomheder.

    Hvis en borger eller virksomhed ikke sorterer rigtigt, vil det blive bemærket af skraldemanden, der så vil reagere med for eksempel at sætte en ’hænger’ på beholderen udenfor for at gøre opmærksom på fejlen.

    Modtageanlæggene kan i sidste ende afvise hele affaldslæs fra Halsnæs som følge af fejlsortering. Mangelfuld sortering kan ødelægge det for mange - og det kan forøge affaldstaksterne for alle.

    Det bliver hurtigt en vane at bruge de nye indsamlingssystemer, som Halsnæs stiller til rådighed.